【防疫必備】撲唔到酒精搓手液?簡易DIY消毒搓手液 4種材料搞掂!

武漢肺炎疫情持續擴散導致人心惶惶,市面上嘅消毒防疫用品都出現缺貨情況,左撲右撲都買唔到消毒酒精搓手液,又唔想「食炒價」可以點?不如試試DIY酒精搓手液,抗疫之餘又可以減少使用消毒濕紙巾,為環保出一分力!


自製搓手液嘅材料喺一般藥房就買得到,當中嘅消毒成份有乙醇同埋雙氧水,而甘油嘅作用就係延長搓手液喺手上嘅逗留時間,加強消毒效果。


自製酒精搓手液配方

份量:100毫升


材料:

乙醇 (Ethanol, 96%) 80毫升

甘油 (Glycerol) 1.45毫升

雙氧水 (Hydrogen Preoxide, 3%) 4毫升

經過濾處理的凍滾水 (或經煲滾放涼的蒸餾水) 100毫升備用


工具:

針筒 (用於量度份量)

量杯 (用於量度份量及作攪拌容器)

攪拌棒

乾淨容器

 

做法:

先將乙醇倒入容器中,再加入甘油、雙氧水及少量蒸餾水,以攪拌棒將材料攪拌混合,直至甘油跟其他材料完全融合,然後分發到乾淨的儲存器容內,靜置72小時後即可使用。


注意事項:

1. 若果買不到96%乙醇或99%異丙醇,用一般75%濃度的酒精亦可,做法是直接加甘油及雙氧水,毋須加水。

2. 雙氧水不要以金屬器具量度。再加入蒸餾水致搓手液達100毫升。靜置72小時的目的,是確保製作期間及容器內的微生物被消毒液殺死。

3. 分發到器容之後,請標明成份,置於小朋友不易拿取的地方,並遠離火種。

 

資料來源:綠色和平

相關文章