有仔趁嫩生?年輕父母6大優勢

從生理角度睇,20幾歲係女性生育黃金期。今次就同大家講吓早生育嘅6個好處。

1. 生殖功能旺盛時期

專家認為,女性嘅生殖功能喺20歲初期最為旺盛。每個女性天生就有1~2百萬個卵子,到咗青春期會減少至30~50萬個,步入20幾歲嘅適孕期,就只剩300個。

2. 胎兒缺陷機率較低

越遲生,卵子數量同品質就會越低。較年長嘅女性,卵子較易出現基因不正常嘅現象,導致寶寶患有如唐氏綜合症等先天缺陷。

3. 流產機率較低

20幾歲懷孕嘅流產率只有10%,如果喺30幾歲初期懷孕,機率則會增加到12%,到咗30幾歲晚期、40歲,甚至45先懷孕,流產機率會分別增加到18%、34%同埋53%。

4. 生理負擔相對較輕

喺年輕時懷孕,生理負擔不但會比較輕,併發症例如糖尿病、高血壓或其他婦科問題嘅發生率都會比較低。除咗流產機率,年輕產婦遇到嬰兒出生體重過低嘅機會都較低。

5. 有足夠體力照顧BB

年輕父母比較有體力照顧小朋友,同埋比較承受到湊b導致嘅睡眠不足。

6. 較易接受新事物

年輕爸媽比較願意為咗小朋友改變固有觀念,能夠同小朋友一齊學習新事物。


資料來源:ETtoday

相關文章