Posted on Leave a comment
PT話題

【單親家庭小朋友 容易出現4大心理問題】

 

隨住離婚率越嚟越高,有好多小朋友嘅生活入面都會冇咗媽媽或者爸爸,呢類小朋友因為缺乏關愛,容易出現心理問題。

1. 缺乏安全感,容易產生對立心理

因為單親小朋友長期缺乏父愛或者母愛,佢哋會排斥同異性相處,同埋會覺得大家有一日都要分離,與其面對分離嘅痛苦,不如將自己困喺一個人嘅世界入面。另外,跟住單方生活嘅小朋友,會對長期缺乏溝通嘅爸爸或者媽媽有對立心理,覺得係佢哋拋棄自己,會變到冇安全感。

{adv here}

{adv here}

2. 自卑心理,容易俾其他人恥笑

小朋友之間最鍾意就係比較,佢哋會炫耀父母買咗乜嘢俾自己,或者假期帶咗自己去邊度玩。但係如果生活喺單親家庭嘅話,同其他小朋友比較起上嚟就會產生自卑心理,好有可能成為其他小朋友嘅嘲笑對象。

3. 叛逆心理,容易鑽牛角尖

單親家庭嘅小朋友喺小朋友圈子入面嘅地位唔高,好容易就成為其他小朋友奚落同埋欺負嘅對象。其實佢哋都渴望俾人肯定,渴望俾人欣賞,所以佢哋會喺言行上刻意咁表現出與眾不同,有時甚至鍾意「對著幹,包頂頸」,顯示自己嘅存在價值。

{adv here}

4. 抑鬱心理,產生極端行為

單親家庭嘅小朋友會成日感到壓抑、鬱悶、煩躁,心理嘅困擾冇渠道舒解。因為父母嘅分離,會令到屋企嘅氣氛變得冷清,甚至有冷戰嘅情況,小朋友會成日都為父母嘅關係而擔憂,生活喺壓抑嘅空間入面,甚至小朋友會淪為出氣袋,成日處於恐懼同埋擔憂之中。咁樣嘅生活好容易會令到小朋友對父母產生恐懼同敵對嘅情緒,自我保護意識過強,同朋友保持距離。由於壓抑太耐,一旦爆發出嚟,負能量就會好大,好容易產生極端行為。如果係女仔就會出現無故痛哭或者離家出走,而男仔就會做出攻擊性嘅行為。

 

資料來源:iFuun

標籤:
發表回覆

你的電郵地址並不會被公開。 必要欄位標記為 *